Η Χρυσή Αυγή και ο …Κολόμβος

Για το φαινόμενο «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» (Χ.Α.) και την ερμηνεία του, έχει χυθεί πολύ μελάνι από πολλούς και για ποικίλους λόγους. Όμως δίνεται η εντύπωση ότι μάλλον επιδερμικά προσεγγίζεται. Οι περισσότεροι μένουν στο θέμα «λαθρομετανάστες». Ασφαλώς το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης απετέλεσε το μεγάλο βήμα εισόδου της Χρυσής Αυγής στην πολιτική σκηνή του τόπου, την αιχμή του δόρατος, αυτό όμως από μόνο του δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση, ιδία δε όταν εδώ και πολύ καιρό άπαντες οι επικεφαλείς της είναι υπόδικοι με βαρύτατες ποινές να επικρέμονται επί των κεφαλών τους σε περίπτωση καταδίκης Το λογικό θα ήταν οι συμπολίτες μας,  βλέποντας το αληθές πρόσωπο της Οργανώσεως, να απέχουν. Όμως οι μετρήσεις δεν αποδεικνύουν  ότι η Χ.Α. χάνει δυνάμεις αλλά μάλλον το αντίθετο! Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως ξαφνικά οι συμπολίτες μας  βρίσκουν διασκεδαστικό στο να χαιρετούν ναζιστικά και να κάνουν παρελάσεις νυχτερινές με πυρσούς στις  Θερμοπύλες;

Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης τα τελευταία έτη οικονομικής πολιτικής είναι η εξασθένηση της μεσαίας αστικής τάξης, που παραδοσιακώς αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Τα γνωστά μέτρα που κάθε φορά λαμβάνονται (και κάθε φορά είναι η τελευταία φορά…) πλήττουν κατά κύριο λόγο αυτήν ακριβώς την τάξη, η οποία από μεσαία έχει μεταπέσει στην κατηγορία της «πενομένης». Έτσι, κοινωνικά συγκροτούνται  δύο τάξεις πολιτών:  Πλούσιοι και  νεόπτωχοι. Η δεύτερη περιλαμβάνει ποσοστό που προσεγγίζει το 70%.

Όμως, η διάλυση της μεσαίας τάξης επέφερε ταυτόχρονα και την εξασθένηση των Κομμάτων της Μεταπολιτεύσεως, που αντλούσαν, παραδοσιακά, δυνάμεις από αυτήν. Ήταν το περιώνυμο «Κέντρο», που εγκλωβίστηκε στο ΠΑΣΟΚ, και  εν συνεχεία, μεταβαπτιζόμενο σε «μεσαίο χώρο», μετατοπίστηκε  προς τη Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτό το 10%, το οποίο, όπως έλεγε ο Κ. Σημίτης εκλέγει κυβερνήσεις.

Αφ’ ής στιγμής, επήλθε η διάλυση και δη με τον πλέον βίαιο τρόπο, εκείνον της οικονομικής κατάρρευσης,  πολίτες της πρώην μεσαίας τάξης εστράφησαν προς ακραίες μορφές πολιτικής έκφρασης και, «αγανακτισμένοι» πλέον στάθηκαν και στέκονται απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν την ευθύνη –το μερίδιο που τους αναλογεί- για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα.

Η συγκυρία θυμίζει την Γερμανία του μεσοπολέμου: Τα άκρα θα διογκώνονται όσο θα λαμβάνονται μέτρα τα οποία θα πλήττουν αλύπητα τους εναπομείναντες μεσαίους, δημιουργώντας ανεργία, ύφεση και ανέχεια. Τα άκρα θα υπόσχονται κάθαρση, όπως μπορεί να την εννοούν.  

Η φιλελεύθερη αστική Δημοκρατία, στέκεται μάλλον αμήχανη απέναντι στο φαινόμενο των δυο άκρων, διότι δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Χ.Α. κατέχει το ένα άκρο, δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακριβώς στο απέναντι. Φυσικά, έχει προβεί σε  νομικές ενέργειες που αφορούν στο ποινικό μέρος της δράσης της Χ.Α.  όμως στο πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, λειτουργεί ωσάν να μην υπάρχει το συγκεκριμένο Κόμμα, ήτοι ωσάν να μην υπάρχουν 379.581 συμπολίτες που την ψήφισαν.

Τα ΜΜΕ, επίσης, αγνοούν τους εκπροσώπους του Κόμματος, δίνοντας έμφαση στις συμπεριφορές των βουλευτών και των στελεχών της που παρεκκλίνουν  απ’ αυτό το οποίο ονομάζουμε political correct. 

 Έτσι, πολίτες που έχουν δοκιμασθεί δεινώς από τα μνημόνια εκλαμβάνουν την στάση της πολιτείας ως φόβο απέναντι στην Χ.Α. Το αποτέλεσμα είναι η Χ.Α. να φαίνεται ότι αγωνίζεται ασυμβίβαστη και  για αυτό να αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους.

Πώς άραγε  πρέπει να κινηθεί η αστική Δημοκρατία, για να αποδυναμώσει ένα πολιτικό μόρφωμα που παραπέμπει σε διχασμό; Απλό. Το Πολίτευμα οφείλει να αντιμετωπίσει ευθαρσώς και ξεκάθαρα, όχι κεκαλυμμένα την Χ.Α, πολλώ μάλλον που πολίτες επέλεξαν να είναι το τρίτο κόμμα στην Ελληνική Βουλή. Το αυτό ισχύει και για τον Τύπο, ο οποίος, έχων παντελώς αποκλείσει τους εκπροσώπους της Χ.Α. έχει καταφέρει, επί της ουσίας, την «θυματοποίησή τους» ! Σκεφθείτε, για παράδειγμα, σε μία εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης να κληθούν και εκπρόσωποι της Χ.Α. να συζητήσουν για το αποτέλεσμα που θα επιφέρει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η εφαρμογή της QE… Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.

Σήμερα που η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά τους Έλληνες, ο δρόμος προς την Χ.Α. για τους αγανακτισμένους είναι εύκολος.

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω και τις διεθνείς εξελίξεις που μεσολάβησαν το τελευταίο μόλις έτος, όπως το Brexit, αλλά και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες κλειδιά του βασικού πυρήνα της ΕΕ, σχηματἰζεται η εικόνα πως οι ακροδεξιές δυνάμεις στο διεθνές γίγνεσθαι ενισχύονται.

Φρόνιμο είναι για την ελληνική δημοκρατία να διαπιστώσει τυχόν λάθη και παραλείψεις της. Να πάψει να αφήνει κενά τα οποία σπεύδει να καταλαμβάνει η Χ.Α. Άλλωστε, χιλιοειπωμένο μεν το ρητόν πλην αληθές: η φύση μισεί το κενό. Να μην αφήσουμε, Πολιτεία και πολίτες, να συμβεί  η μετάλλαξη του αυγού του  φιδιού, σε αυγό …του Κολόμβου! 

ΑΓΓΕΛΟΣ Γ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (a.papadimitriou@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.