Χτυπήστε την γλώσσα!

Δεν υπήρξε στην Ιστορία καθεστώς ανελεύθερο που να μην προσπάθησε ν’ αποδομήσει την ομιλούμενη γλώσσα κι εν συνεχεία να την χρησιμοποιήσει, διαμορφώνοντάς την κατά το δοκούν. Λογικόν μιας και το έτερον ήμισυ του φασισμού κάθε χρώματος, ο Λαϊκισμός, δεν μπορεί να σταθεί ούτε να αξιοποιηθεί εάν δεν σερβιριστεί κατά τρόπον συνθηματικό, δηλαδή απλουστευτικό. Κι ως γνωστόν, μπορεί μεν η Σκέψις να διαφθείρει την Γλώσσα, όμως μπορεί και η Γλώσσα να κάνει το ίδιο στην Σκέψη (Όργουελ).

Η πολεμική κατά της ελληνικής γλώσσας άρχισε από πολύ παλιά, δυστυχώς με πρωτεργάτη τον (συντηρητικό) Γεώργιο Ράλλη, με την εισαγωγή της πλήρους δημοτικής στα σχολεία και συνεχίστηκε αόκνως με την περίφημη (σοσιαλιστική αυτή τη φορά) έμπνευση του μονοτονικού. Ο δρόμος είχε ήδη στρωθεί για την αμφισβήτηση των πάντων μέχρι που φτάσαμε στο γελοίο αυτό ρηθέν υπό της περιωνύμου κυρίας Ρεπούση προ 2 ετών, περί του «νεκρού» της αρχαίας ελληνικής γλώσσης!! Το Καθεστώς που ανέλαβε ( ή μάλλον κατέλαβε) την εξουσία αμέσως μετά, ήταν πλέον ή βέβαιον πως θα προχωρούσε τάχιστα στα «ενδεικνυόμενα»: κατάργηση Θουκιδίδου, κατάργηση Τραγωδίας, κατάργηση εν γένει Αρχαίων Ελληνικών, καθώς προφανέστατα τα θεωρεί και αυτό «νεκρά». Ουδείς, ούτε καν οι ταγοί της νυν συντηρητικής παρατάξεως, δεν εμπήκε στον κόπο να αντιδράσει σθεναρώς ή έστω να υπενθυμίσει τα λόγια του αειμνήστου Ευάγγελου Παπανούτσου: «Δὲν μπορεῖ κανεὶς νὰ μιλήσει καὶ νὰ γράψει σωστὰ τὴ δημοτική, ἂν δὲν πατάει στέρεα στὴ γνώση τῆς ἀρχαίας κλασσικῆς γλώσσας».

Είναι όμως η αρχαία μας γλώσσα νεκρή; Μήπως υπερβάλλουμε ολίγον εμείς οι «αντιδραστικοί»;

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό μίας γλώσσας ως «νεκρής» ή εξαφανισμένης. Είναι προφανώς εκείνη, που δε διαθέτει πλέον γηγενείς ομιλητές. Τυπικά τούτο συμβαίνει όταν μια γλώσσα περνά στο στάδιο του γλωσσικού θανάτου μέσω της άμεσης αντικατάστασής της με κάποια άλλη, όπως συνέβη για παράδειγμα με την Κοπτική, που αντικαταστάθηκε από την Αραβική ή με την γλώσσα που ομιλούσαν οι γηγενείς της Αμερικής (ινδιάνοι, κλπ), που αντικαταστάθηκε με την Αγγλική. Ερωτάται: ανήκει η αρχαία γλώσσα μας σ αυτές; Έχει πάψει να ομιλείται παντελώς από εμάς; Έχει αντικατασταθεί από κάποια άλλη γλώσσα; Ή, αντίθετα, η νέα ελληνική γλώσσα, όχι απλώς αποτελεί την φυσική και ιστορική συνέχεια της αρχαίας αλλά συγχρόνως περιλαμβάνει στους κόλπους της μέχρι και σήμερα ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΟΓΟ;; Κι όταν λέω ΑΥΤΟΥΣΙΟ, ΕΝΝΟΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ!

Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι η κυρία Ρεπούση αρνείται να ομιλήσει «νεκρές» γλώσσες. Την καλούν σε μία εκπομπή για να εκφράσει την άποψή της για το «σκάνδαλο» με τα ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ (ΥΠΟ – ΒΡΥΧΙΟΝ : ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ, ΟΜΗΡΟΣ). Πώς θα τα πει στην δημοτική;

Θέλει ν αγοράσει ένα ΟΙΚΟΠΕΔΟ (ΠΕΔΟΝ: ΕΔΑΦΟΣ, ΟΜΗΡΟΣ), τι θα πει στην συμβολαιογράφο; Θέλει να επισκεφθεί ένα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, που θα πει ότι πάει; Έχει πρόβλημα με τις ΩΟΘΗΚΕΣ της, μήπως θα πει στον γιατρό ότι έχει πρόβλημα με τις ΑΒΓΟΘΗΚΕΣ της;; Θέλει να παραστεί σε μια ΚΗΔΕΙΑ (ΚΗΔΟΜΑΙ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ, ΟΜΗΡΟΣ), πώς θα το εκφράσει; Πάει ταξιδάκι με αρκετές βαλίτσες και στο αεροδρόμιο ψάχνει για ΑΧΘΟΦΟΡΟ (ΑΧΘΟΣ: ΒΑΡΟΣ, ΟΜΗΡΟΣ), τι θα ψάχνει; Το μαλλί της ξεθώριασε και πάει ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ (ΚΟΜΗ: ΜΑΛΛΙΑ, ΟΜΗΡΟΣ), μήπως θα πει ότι πάει στο μαλλιοφτιαχτήριο; Η ίδια, φαντάζομαι, είναι γένους ΘΗΛΥΚΟΥ (ΘΗΛΥ), πως θα μας εξηγήσει τι γένος είναι;; ΓΥΝΑΙΚΩΤΟΥ;; Αφήστε που κάθε λίγο και λιγάκι ορκίζεται στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!! Προφανώς, την επόμενη φορά, θα ορκιστεί στην ΛΑΟΕΞΟΥΣΙΑ!!

Εντός του ασφυκτικού πλαισίου ενός σύντομου άρθρου, δεν μπορώ να παραθέσω άλλα παραδείγματα. Άπειρα τέτοια υπάρχουν. Ελπίζω, όμως, να έγινα αντιληπτός.

Θα πρέπει να γνωρίζει η κυρία Ρεπούση και οι όμοιοι και χειρότεροί της που σήμερα κυβερνούν την Πατρίδα μας, πως η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΟ παράδειγμα γλώσσας που, παρά τις αναπόφευκτες μεταβολές που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, διακρίνεται από τέτοια αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και τέτοια δομική συνοχή, που να επιτρέπει σε όλους τους επαΐοντες να κάνουν λόγο για μία ΕΝΙΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!! Ακριβώς δε προς απόδειξη τούτου, χρησιμοποίησα ανωτέρω παραδείγματα ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ (πλην αυτού της Δημοκρατίας για προφανείς λόγους!), για να αντιληφθούν οι αναγνώστες ότι, εν ολίγοις, ακόμη και σήμερα, ομιλούμε αυτούσια την ομηρικήν διάλεκτο.

Η ορθή ελληνική γλώσσα από μόνη της οργανώνει και διεγείρει την Σκέψη, γεγονός που ουδείς ασφαλώς από τους νυν κυβερνώντες θα ήθελε. Ελπίζω ειλικρινώς οι επόμενοι (οψέποτε κι αν καταφέρουν να έρθουν) να σταθούν αντάξιοι της Ιστορίας καθόσον «όταν ένας λαός δεν τολμά να υπερασπιστεί την γλώσσα του, είναι πλέον έτοιμος για την σκλαβιά» (Ρεμί ντε Γκουρμόν).

ΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (a.papadimitriou@conservativegreece.com)

3 thoughts on “Χτυπήστε την γλώσσα!”

    1. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε και βοηθάτε την προσπάθειά μας αυτή. Η παρατήρηση σας εύστοχη και ήδη διορθώθηκε η λανθασμένη έκφραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.