Χάνονται ευκαιρίες…

Το 2016, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η αγορά ακινήτων σημείωσε αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2015. Έπιασε το ρεκόρ του 2007, πριν από την κρίση. Μόνο στην Πολωνία το ύψος των συναλλαγών έφτασε τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αγορά των ακινήτων εκτινάχθηκε, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2017 θα είναι χρονιά ρεκόρ καθώς τράπεζες, οργανισμοί και εταιρείες που εδράζονταν στην Αγγλία, λόγω Brexit βρίσκουν πχ. στην Πολωνία, στη Ρουμανία τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη νέα τους εγκατάσταση.

Δεν προσφέρεται η Ελλάδα για να απορροφήσει τις σεισμικές δονήσεις του Brexit στο City, όπου παραδοσιακά είναι εγκατεστημένες οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές επιχειρήσεις; Γιατί να μην σπεύσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα;

Η απάντηση είναι τριπλή: Γιατί η φορολογία που επιβάλλεται είναι απαγορευτική. Γιατί η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι τρομακτική. Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν διακρίνεται για την φιλική της αντιμετώπιση σε ξένες επενδύσεις. Υπόσχεται το Μαξίμου πολλά και οι υπουργοί του δεν πραγματοποιουν τίποτα.

Τα διεθνή μεσιτικά γραφεία έχουν υποβιβάσει την Ελλάδα σε πολύ χαμηλή θέση ως χώρα προσφέρομενη για επένδυση σε ακίνητα. Έχουν μετρήσει ότι ένα ακίνητο επιβαρύνεται με περισσότερους από δέκα φόρους. Η φορολογική πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι απρόβλεπτη ως κινούμενη άμμος. Έτσι, ενώ στο πρώτο εξάμηνο 2014 η αγορά ακινήτων ήταν η πρώτη που εμφάνισε σημεία σταθερότητας, από το 2015 ως σήμερα η αγορά έχει ουσιαστικά παγώσει.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε ως στόχο υπερφορολόγησης την ιδιοκτησία, παρά τις διαβεβαιώσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας με ποικίλες, αλλότριες και πολλαπλασιαζόμενες υποχρεώσεις, δεν επιτρέπουν στον ξένο να μεταφέρει την έδρα του στην χώρα. Η ανοικοδόμηση που αποτέλεσε μετεμφυλιακά τη λοκομοτίβα ανάπτυξης σήμερα είναι παλιοσίδερα. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχει χάσει από το 2009 ως σήμερα κάτι περισσότερο από 47% της αξίας της! Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ξεκαθαρίσει ΚΑΙ στον τομέα αυτό την θέση της.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ (n.simantiras@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.