Ποιος μιλάει…

Ο Π. Δημητράς, αν και υπεύθυνος- ποιος τον διόρισε ή ποιος τον επέλεξε; -του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, για τις Συμφωνίες του Ελσίνκι, δεν έχει νομική παιδεία. Γιατί αν είχε θα ήξερε ότι το άρθρο 1 του Ν. 927/1979 τιμωρεί τον ρατσιστικό λόγο μόνον σε μία περίπτωση: Εφόσον θέτει σε κίνδυνο, με τρόπο απτό, είτε τη δημόσια τάξη, είτε τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ελευθερία των προσβαλλόμενων προσώπων.

Ο Π. Δημητράς, αν και επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο για τις συμφωνίες του Ελσίνκι, -ποιός καλύπτει τα ἐξοδα λειτουργίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης;- πρέπει να είναι και απαίδευτος. Η πρόταση στο κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου που εξόργισε τόσο τον Π. Δημητρά, ώστε να καταφύγει στην Δικαιοσύνη, εμπίπτει απολύτως στο προστατευτικό πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης. Ψιλά γράμματα όμως για τον Π. Δημητρά. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ο κυριότερος εχθρός της χούντας, όπως θα τον δίδαξε ο πατέρας του.

Ωστόσο, αποτελεί κατάκτηση του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και έχει επικυρωθεί με πάγια νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο πολίτης, σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, έχει το δικαίωμα να εκφράζει απόψεις, που μπορεί να σοκάρουν, να προσβάλλουν ή ακόμη και να ενοχλούν. Αλλά η Δημοκρατία είναι δυνατή, μόνον όταν είναι ανεκτική στην διαφορετικότητα, στον διάλογο και στον αντίλογο. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται – ούτε και πρέπει – να ερμηνεύει τον ποινικό νόμο συσταλτικά. Γιατί έτσι κινδυνεύει η κοινωνία να ποινικοποιεί τις γνώμες που εκφράζουν οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι και όχι τις πράξεις.

Η ελληνική Πολιτεία, όπως συμβαίνει και στις άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης, δεν απαγορεύει σε κανέναν να είναι ρατσιστής ή ισλαμοφοβικός ή ακόμη και ανιστόρητος- να το θέσω ευγενικά – όπως για παράδειγμα ο Π. Δημητράς, ο οποίος καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, επειδή δεν παραχωρεί το όνομα της Μακεδόνιας …στα Σκόπια. Στην Δημοκρατία ο καθένας εκφράζει ελεύθερα στα κείμενά του, στον προφορικό του λόγο τις όποιες απόψεις του.

Η Σώτη Τριανταφύλλου δεν διέπραξε κανένα ποινικό αδίκημα. Η έκφραση του Μάρκο Πόλο – είτε την υπαγόρευσε το 1293, είτε όχι- περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο και σήμερα οι μαυροντυμένοι δολοφόνοι του ISIS , στο όνομα του Αλλάχ, κόβουν κεφάλια αθώων, βάφοντας κόκκινη τη θάλασσα. Ο Π. Δημητράς θα ήθελε να τους θαυμάζουμε;

Θα έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί στο Δικαστήριο, ως Ελληνικό Παρατηρητήριο- Μη Κυβερνητική Οργάνωση- να μας πει πώς αντιλαμβάνεται την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κύρια την ελευθερία της έκφρασης!

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ (n.simantiras@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.