Μεταπτυχιακά της αριστερής ιδεοληψίας

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με υπουργό τον κύριο Γιαβρόγλου ετοιμάζει ένα νέο πολυνομοσχέδιο ρύθμισης για τα μεταπτυχιακά. Οι ρυθμίσεις που προβλέπει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα ταξικά μέτρα που πρόκειται να προκαλέσουν τεράστιες διαβρώσεις στη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει το 40% των μεταπτυχιακών φοιτητών να φοιτά δωρεάν στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών με βάσει οικονομικά κριτήρια, προσφέροντας ανταποδοτικές υπηρεσίες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, προτείνει τα μέλη ΔΕΠ να μην πληρώνονται για τις διδακτικές τους υπηρεσίες.

Τι πραγματικά σημαίνουν όμως αυτές οι προτάσεις; Προκειμένου να λειτουργήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών χρειάζονται οικονομικοί πόροι, οι οποίοι μέχρι στιγμής προκύπτουν από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών. Μέσω των διδάκτρων πληρώνονται τα μέλη ΔΕΠ, αλλά και οι εξωτερικοί συνεργάτες των Πανεπιστημίων, οι οποίοι επιμελούνται σεμινάρια και εργαστηριακές ασκήσεις. Φυσικά, μέρος των χρηματικών πόρων χρησιμοποιείται για την αγορά επιστημονικών εργαλείων και για την διατήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων. Έχει αναρωτηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα καλυφθεί το οικονομικό κενό του 40% των φοιτητών που θα φοιτήσουν δωρεάν στα μεταπτυχιακά; Γιατί μέσα στο ίδιο το πολυνομοσχέδιο, όπως ακούγεται από κύκλους του υπουργείου Παιδείας θα καταστεί σαφές πως το κράτος δεν θα χορηγήσει καμία κρατική υποτροφία και οι σχολές των Πανεπιστήμιων που θα προκηρύξουν μεταπτυχιακά θα πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους, τους απαραίτητους πόρους για να λειτουργήσουν. Εφόσον λοιπόν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει το 40% του κενού με κρατικές υποτροφίες, τι θα γίνει;

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ανταποδοτική εργασία των φοιτητών στις δομές των Πανεπιστημίων δεν λύνει το πρόβλημα του οικονομικού κενού, καθώς πρώτον δεν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και δεύτερον και σημαντικότερο ακόμα και αν υπήρχαν δεν θα έφερναν χρήματα στο ταμείο των Πανεπιστημίων, οπότε αυτή η απλουστευμένη λογική της κυβέρνησης θα παραμείνει άκαρπη. Δυστυχώς, με βάση το κομμουνιστικό τους πλάνο, το 60% των φοιτητών θα πληρώσει τα δίδακτρα και των υπόλοιπων 40%. Με απλά λόγια, ένα μεταπτυχιακό που σήμερα κοστίζει κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ ανά φοιτητή, αναγκαστικά θα διπλασιαστεί φτάνοντας στις 7.000 ευρώ ανά φοιτητή προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μεταπτυχιακών καθώς οι Έλληνες φοιτητές και οι οικογένειες τους δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν 7.000 ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.

Το καταστροφικό τους πλάνο όμως δεν σταματά εδώ. Τα μέλη ΔΕΠ και οι εξωτερικοί συνεργάτες θα χάσουν ώρες εργασίες από τη στιγμή που τα μεταπτυχιακά θα σταματήσουν να λειτουργούν βλέποντας το εισόδημα τους να συρρικνώνεται σημαντικά. Αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα οι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να χάσουν το κίνητρο τους για διδασκαλία στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και θα αναγκαστούν να ζητήσουν εργασία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συνεπώς, αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης των καθηγητών θα οδηγήσει τη χώρα μας στην φτωχοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της.

Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο σε επίπεδο τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Προσπαθεί λόγω ιδεοληπτικής εμμονής να διαχωρίσει τους φοιτητές σε πλούσιους και φτωχούς ξεχνώντας πως μόνη της, τα χρόνια της διακυβέρνησης της, έχει καταφέρει να μετατοπίσει όλους τους Έλληνες (και μέσα σε αυτούς και τους φοιτητές) από τη μεσαία τάξη στην κατώτερη τάξη. Κάθε μια δική τους λανθασμένη πολιτική, φέρνει ντόμινο καταστροφών.

ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΠΑ (a.pappa@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.