Προστασία υπολογιστή (μέρος πρώτο) – Υπερθέρμανση

Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή όταν ακούν τη φράση “προστασία υπολογιστή” αυτό που τους έρχεται στο μυαλό είναι το antivirus, πράγμα πολύ χρήσιμο, αλλά όχι και αρκετό από μόνο του. Τα προβλήματα και οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε έναν υπολογιστή δεν προέρχονται απαραίτητα από κακόβουλες σελίδες και λογισμικά, αλλά και από κακή χρήση, ή πρακτικές αμέλειες τόσο στο λογισμικό, όσο και στο ίδιο το μηχάνημα, που ο περισσότερος όμως κόσμος συνήθως δεν γνωρίζει καν και άρα δεν συνειδητοποιεί το κακό που ενδεχομένως κάνει.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα σημαντικότερα από αυτά που θεωρούμε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συντήρηση του υπολογιστή μας.

  1. Πολύ συχνά μας τυχαίνει να τερματίσουμε τη λειτουργία του σταθερού ή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή μας και αμέσως να θυμηθούμε πως κάτι ξεχάσαμε να κάνουμε με αποτέλεσμα να πατήσουμε το κουμπί εκκίνησης ξανά, χωρίς να του δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται για να λήξει την μία διαδικασία και να ξεκινήσει την επόμενη. Επομένως, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας αμέσως μετά που τον κλείσατε, μην το κάνετε αμέσως, αλλά δώστε του πρώτα μερικά δευτερόλεπτα.
  2. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελεί ένα αρκετά σύνθετο μηχάνημα, το οποίο κατά τη λειτουργία του μπορεί να “τρέχει” παράλληλα πληθώρα εργασιών. Ως εκ τούτου – και όπως θα έχετε όλοι παρατηρήσει – υπερθερμαίνεται. Ειδικά οι φορητοί υπολογιστές θερμαίνονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, μιας και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο εσωτερικό τους βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, χωρίς να επιτρέπουν στον αέρα να περνά και να τα ψύχει. Η υπερθέρμανση μειώνει σαφώς τις επιδόσεις του υπολογιστή προκαλώντας δυσλειτουργίες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να τον οδηγήσει σε βλάβη αχρηστεύοντάς τον.

Επομένως πρέπει να γνωρίζουμε όλα εκείνα τα σημάδια που μας δείχνουν ότι ο υπολογιστής μας έχει αρχίσει να υπερθερμαίνεται, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Τα σημάδια αυτά είναι τα εξής:

  • Σε πρώτη φάση, αυξάνεται ο θόρυβος του μηχανήματος. Οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι σχεδόν αθόρυβοι σε συνθήκες φυσιολογικής θερμοκρασίας. Όταν κάνουν φασαρία σημαίνει πως το ανεμιστηράκι τους πασχίζει να ψύξει τον υπολογιστή λειτουργώντας ασταμάτητα. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν το ακούτε καθόλου για πάνω από μία ημέρα, αλλά όταν ακουμπάτε το μηχάνημά σας είναι ζεστό, τότε πρέπει αμέσως να καταφύγετε σε τεχνικό – μιας και λογικά θα έχει χαλάσει εντελώς το ανεμιστηράκι, κατάσταση ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία του υπολογιστή σας.
  • Σε δεύτερη φάση, οι επιδόσεις του υπολογιστή πέφτουν και οι λειτουργίες του επιβραδύνονται. Τα προγράμματα “τρέχουν” αργά και ίσως παρατηρήσετε και τον κέρσορα να κολλάει ενώ τον κινείτε. Σε αυτό το στάδιο, εάν δεν δράσετε αμέσως, το πιθανότερο είναι το σύστημά σας να καταλήξει στην “μπλε οθόνη” που είμαι σίγουρος πως κανένας μας δεν θέλει να βλέπει στον υπολογιστή του, ή ακόμα και στην ξαφνική λήξη της λειτουργίας.

Τι κάνουμε όμως όταν αντιληφθούμε κάποιο από τα παραπάνω; Αρχικά πρέπει να προφυλαχθούμε από την υπερθέρμανση. Κατ’ αρχήν φροντίστε να μην έχετε τον υπολογιστή σας κοντά σε θερμαινόμενα σώματα και αν αυτό είναι αδύνατο, φροντίστε να του παρέχετε παραπάνω πηγές ψύξης. Σε γενικά πλαίσια πρέπει πάντα να παρατηρείτε που βρίσκονται οι γρίλιες εξαερισμού του υπολογιστή σας και να προσέχετε να μην καλύπτονται – εάν ωστόσο το μηχάνημά σας θερμαίνεται υπερβολικά και πάλι, επενδύστε αμέσως στην αγορά μιας καλής βάσης για το laptop σας, φτιαγμένη από μέταλλο (βοηθά στην καλύτερη απαγωγή της θερμότητας) και φυσικά με εγκατεστημένους ανεμιστήρες σε αυτή. Μην ξεχνάτε πως χρησιμοποιώντας τον φορητό υπολογιστή με βάση, μειώνονται και οι κίνδυνοι στο να τον ακουμπάτε επάνω σε κρεβάτια, ή στα πόδια σας.

Δευτερευόντως, από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις υπερθέρμανσης του υπολογιστή σας απευθυνθείτε σε τεχνικό υπολογιστών για τον καθαρισμό του εσωτερικού του. Με λίγα χρήματα θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα. Δεν σας συνιστώ σε καμία περίπτωση να ανοίξετε το μηχάνημα μόνοι σας. Το πιο πιθανό είναι να προξενήσετε ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτό. Δεν είναι καν σχεδιασμένα για να τα ανοίγουν απλοί χρήστες και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα το καθαρίσει επαρκώς από μόνος του. Χρειάζονται ειδικά εργαλεία και επαγγελματική μεθοδολογία.

Τέλος, καλό θα ήταν τον εν λόγω καθαρισμό να τον επαναλαμβάνετε – αν όχι ανά εξάμηνο – σίγουρα κάθε χρόνο και να αποφεύγεται τη χρήση του υπολογιστή σας σε δωμάτια με πολύ σκόνη ή χώρους καπνιστών. Ο καπνός περιέχει κάποια έλαια τα οποία κολλούν μεταξύ τους τα μόρια της σκόνης και όταν αυτά εισέρχονται στο κύκλωμα του υπολογιστή σας, καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερες επιφάνειες. Επίσης, ποτέ μην έχετε το κουτί του σταθερού υπολογιστή σας κάτω στο πάτωμα, καθώς έτσι σίγουρα μαζεύει περισσότερη σκόνη. Υπάρχουν γραφεία με ειδική υπερυψωμένη βάση για τον πύργο του υπολογιστή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΑΣ (p.psomas@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.