Προστασία υπολογιστή (μέρος δεύτερο) – Άνθρωποι των σπηλαίων

Προχωρώντας τη συζήτηση για την προστασία αυτής της ευαίσθητης συσκευής που λέγεται ηλεκτρονικός υπολογιστής, συνεχίζουμε να εντοπίζουμε σημεία στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς – όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου – τα προβλήματα και οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν δεν είναι απαραίτητο ότι θα οφείλονται σε ιούς και άλλα κακόβουλα λογισμικά, αλλά και σε κακές πρακτικές, ή αμέλειες από πλευράς χρηστών.

3. Όταν πιάνει μια μεγάλη καταιγίδα που συνοδεύεται ως γνωστόν από κεραυνούς, ίσως να γνωρίζουμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το σταθερό τηλέφωνο, ή το νερό σε περίπτωση που κάνουμε μπάνιο, λόγω των διάχυτων μεταλλικών σωλήνων. Πέρα από αυτά όμως, επιβάλλεται να κλείνουμε και τον υπολογιστή μας – και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως την τηλεόραση – και να τον βγάζουμε από την πρίζα (εάν είναι επιτραπέζιος βγάζουμε και όλα τα περιφερειακά του). Το λιγότερο κακό που ενδέχεται να πάθει σε περίπτωση κεραυνού, είναι να καεί. Ωστόσο μία μεγάλη καταιγίδα μπορεί να αποφέρει και προβλήματα ηλεκτροδότησης, κάτι που εκτός από ξαφνικές διακοπές ρεύματος, συχνά προκαλεί και αυξομειώσεις στην τάση, πράγμα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ζημιά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ειδικά εάν δεν διαθέτετε και το απαραίτητο UPS (σταθεροποιητής τάσης από τον οποίο περνά η ηλεκτροδότηση του υπολογιστή). Όπως και να’ χει, φροντίστε να διαθέτετε τουλάχιστον ένα πολύμπριζο ασφαλείας, το οποίο μπορεί μεν να σας καλύψει σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά σίγουρα όχι σε ακραίες μεταβολές και διακοπές, όπως αυτές που περιγράψαμε.

4. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές – ειδικά αν το μηχάνημα μας είναι και λίγο παλιό – που ο υπολογιστής μας κολλάει, σταματά να ανταποκρίνεται για ώρα και αν δεν καταλήξει στην μισητή μπλε οθόνη, σίγουρα θα καταλήξει στα σκουπίδια από τις μπουνιές που αποφασίζουμε να του κατεβάσουμε. Μην χτυπάτε τους υπολογιστές σας! Πέραν του να παριστάνετε τους ανθρώπους των σπηλαίων, στην πραγματικότητα δεν πετυχαίνετε τίποτα παραπάνω. Τουναντίον, ενδεχομένως να προκαλέσετε ζημιά κι εκεί που δεν υπήρχε. Το συχνότερο αποτέλεσμα που αναφέρεται έπειτα από τέτοιες συμπεριφορές, είναι το να σταματήσει ο υπολογιστής να “διαβάζει” ζωτικά όργανα για τη λειτουργία του, από εκεί που απλά… κολλούσε.

5. Επίσης – και χωρίς να ξεφύγουμε πολύ από το προηγούμενο θέμα μας – σε εκείνες πάλι τις καταστάσεις που το μηχάνημά μας δεν ανταποκρίνεται, πολλοί από εμάς πατάμε το power button για μερικά συνεχόμενα δευτερόλεπτα, ο υπολογιστής κλείνει και τον ξανανοίγουμε. Είναι μερικές από εκείνες τις φορές που βλέπουμε εκείνη την ειδοποίηση ότι τα windows τερματίστηκαν απότομα και πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν εκκινήσουν και πάλι. Αυτό όμως, παρόλο που πιάνει και θέλουμε σίγουρα όλοι να το κάνουμε… και θα το κάνουμε, είναι τόσο βολικό, όσο κι επικίνδυνο. Συγκεκριμένα, πατώντας συνεχόμενα το power button κόβουμε βίαια το ρεύμα. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επανεκκίνηση, δεν κάνει το ίδιο πράγμα που κάνει το reset button για όσα μηχανήματα το διαθέτουν και σίγουρα δεν συμβάλει στο να φτιάξει κάποιο πρόβλημα του υπολογιστή, πέραν του να ανοίξει πιο σύντομα. Να ξέρετε όμως πως κάθε φορά που το κάνουμε, φλερτάρουμε και με την πιθανότητα να μην ξεκινά ο υπολογιστής μας στο επόμενο boot. Με την ίδια λογική δεν τραβάμε ποτέ και το καλώδιο από την πρίζα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΑΣ (p.psomas@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.