Κωστής Στεφανόπουλος, αποχαιρετισμός

img_1735Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε πλήρης ημερών στις 20 Νοεμβρίου 2016 στα 90 του χρόνια. Δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλέχτηκε ως βουλευτής Αχαΐας με την ΕΡΕ, την Νέα Δημοκρατία και την ΔΗΑΝΑ. Συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υφυπουργός Εμπορίου. Από το 1974 μέχρι το 1981 υπηρέτησε την χώρα διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών (1974–76), Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976–77) και Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977–81) στις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ήταν δυο φορές υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της ΝΔ αλλά ηττήθηκε το 1981 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και το 1984 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985  αποχώρησε από το κόμμα της ΝΔ και ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Ο Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, όταν η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της καθώς δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις προεδρικές εκλογές του 1995, προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά που ηγείτο του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης. Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη τον Μάρτιο του 1995, ως ο 5ος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό ήταν και το αποκορύφωμα της πολιτικής του διαδρομής. Διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας μετριοπαθής πολιτικός. Η μετριοπάθειά του αυτή, δεν τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην ηγεσία της συντηρητικής παράταξης, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο την περίοδο της δεκαετίας του 80, που ο αρχηγός της ΝΔ εκλεγόταν μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτό τον έκανε να αποχωρήσει με πικρία από την ΝΔ. Για τους ψηφοφόρους της όμως, ο Κωστής ήταν πάντα ένας συμπαθής και αγαπητός πολιτικός ακόμα και όταν ηγείτο της ΔΗΑΝΑ.

Την δεκαετή περίοδο της θητείας του ως ΠτΔ, είναι καθολικά αποδεκτό ότι κόσμησε το προεδρικό μέγαρο με την ακριβοδίκαια και αυστηρά συνταγματική προσέγγιση σε κάθε ζήτημα που αφορούσε την Προεδρία. Θεωρώ πως ήταν ο Πρόεδρος που εξήντλησε στο έπακρο τις περιορισμένες εξουσίες που το Σύνταγμά μας τον επιφόρτιζε, προσδίδοντας αίγλη στο θεσμό.

Χαρακτηριστικές στιγμές της διαδρομής του είναι:

1. Η δήλωση του ότι «Ένα παιδί που μετέχει της ελληνικής παιδείας και αριστεύει, ασφαλώς γίνεται Έλληνας (υπό την ευρύτερη έννοια) και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία» υποστηρίζοντας τον Αλβανό Αριστούχο μαθητή Τσενάι (Οκτώβριος 2000)

2. Στις 28 Αυγούστου 2001 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι η Εκκλησία έχει συλλέξει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Στις 29 ο Αρχιεπίσκοπος μεταβαίνει στο Προεδρικό μέγαρο αιτούμενος Δημοψήφισμα. Ο θρήσκος όμως Στεφανόπουλος σε μια επίδειξη συνταγματικής νομιμότητας το αρνείται με την εξής δήλωση «οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος»

3. Για το τέλος άφησα την ιστορική ομιλία του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον στις 19 Νοέμβριου του 1999. Ήταν μια ομιλία που συγκλόνισε και ακόμα συγκλονίζει όλους τους Έλληνες.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ένας ευπατρίδης, ευγενής και έντιμος πολιτικός άνδρας. Ένας δωρικός χαρακτήρας. Ένας πολιτικός παλαιάς κοπής. Κόσμησε το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα με το ήθος του, με την ευθυτενή του περπατησιά. Περνάει στην ιστορία της Ελλάδος και της Συντηρητικής Παράταξης δίπλα σε μεγάλα ονόματα αφήνοντας πίσω του βαριά πολιτική παρακαταθήκη. Καλό ταξίδι Πρόεδρε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.