Στο δρόμο προς το Brexit…

Στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να χωρίσει ο δρόμος τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα τέσσερις μήνες μετά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι μια και τόσο απλή διαδικασία. Όχι μόνο πλέον έχει φανεί η απουσία σχεδίου από τις δυνάμεις που ήθελαν την ανεξαρτησία από τις “αλυσίδες” των Βρυξελλών. Αλλά και οι θεσμικές τρύπες στο τρόπο που διεξήχθη το δημοψήφισμα ίσως προκαλέσουν την καθυστέρηση και ίσως ακόμα και την ματαίωση της εξόδου την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η Βρετανία που σέβεται τους θεσμούς, ακόμα και η διαδικασία ενός δημοψηφίσματος μπορεί να ακυρωθεί αν αντιβαίνει τις βασικές Συνταγματικές Αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το πολίτευμά της. Έτσι λοιπόν στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα τον πρώτο λόγο στην πορεία προς το Brexit έχει η Δικαιοσύνη.

Την 5η Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα συνεδριάσει για το εάν θα κάνει δεκτή την έφεση της κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου. Πράγματι, οι τρεις Δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου αποφάσισαν ομόφωνα ότι η Πρωθυπουργός Theresa May μόνο μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μπορεί να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την αποχώρηση μέλους. Οι ακροάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις ή πέντε μέρες και η τελική απόφαση να βγει την Πρωτοχρονιά. Αν η απόφαση είναι θετική τότε η διαδικασία αποχώρησης θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2017. Εάν όχι, τότε θα έχουμε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

aris01Σίγουρα με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι δύσκολο να προβλέψουμε την απόφαση. Οι δικαστές έχουν να επιλέξουν μεταξύ του σεβασμού της απόφασης ενός δημοψηφίσματος με καθαρό αποτέλεσμα από την μία και της Αρχής της Κυριαρχίας του Κοινοβουλίου που είναι ο θεμέλιος λίθος της Βρετανικής δημοκρατικής παράδοσης από την άλλη. Πάντως οι οιωνοί δείχνουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει τη μάχη του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα Βρετανικά χρονικά, προσκάλεσε τους νομικούς αντιπροσώπους της Σκωτσέζικης κυβέρνησης να συμμετάσχουν στη διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου. Οι Σκωτσέζοι νομικοί θα αναλύσουν ότι η έξοδος από την Ένωση θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από ψηφοφορία του Κοινοβουλίου ώστε να μην παραβιαστούν οι Πράξεις της Ενώσεως του 1707 (οι Πράξεις της Ένωσης του 1707 είναι η Συνθήκη που εγκρίθηκε από το Αγγλικό και το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και προέβλεπε την δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας). Επιπλέον θα προτείνουν στο Δικαστήριο να αναγνωρίσει και το δικαίωμα του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου να εγκρίνει την έξοδο από την ΕΕ καθώς το Brexit θα επηρεάσει μερικές από τις πιο βασικές αποκλειστικές αρμοδιότητές του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.