Μία μέρα που άλλαξε την ιστορία

  1. ÁÈÇÍÁ-ÅÐÉÓÊÅÎÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ Á. ÓÁÌÁÑÁ ÓÔÏ ÕÐÅÊÁ. (ÉCON PRESS/ ËÉÁÊÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου του 2009, επιβεβαιώνεται αυτό που λίγοι περίμεναν: Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας!! Ένα κόμμα σαστισμένο, καθώς όλοι οι μηχανισμοί του είχαν δουλέψει για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε μία άκρως πρωτόγνωρη διαδικασία για την συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα, πλήθος κόσμου αποφάσισε να καθορίσει την μοίρα ενός κόμματος και εν τέλει της πατρίδας. Περισσότεροι από 800.000 πολίτες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία εκλέγοντας πρόεδρο από τον πρώτο γύρο τον κ. Σαμαρά με ποσοστό 50,06%.
Απευθυνόμενος κατευθείαν στην βάση του κόμματος, επέλεξε να κινηθεί αντισυστημικά τοποθετώντας έξυπνα τον εαυτό του απέναντι σε όσους είχαν οδηγήσει την Ν.Δ. στην βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου. Μιλά για μία κοινωνικά φιλελεύθερη Ν.Δ. η οποία θα κάνει άνοιγμα πρώτα στους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της, έχοντας αυτούς ως θεμέλιο λίθο της πολιτικής της.
Τα αποτελέσματα της νίκης ήταν ασφαλώς ευεργετικά για το μέλλον της πατρίδας, καθώς άνοιξαν τον δρόμο για την κυβέρνηση του 2012 με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, η οποία απέδειξε ότι με εργατικότητα, αποφασιστικότητα και τεχνογνωσία μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση.
Αυτό όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι επιτέλους σε ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο, για πρώτη φορά αποφάσισαν τα μέλη για τον αρχηγό τους. Όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Όλες οι προηγούμενες διαδικασίες εκλογής προέδρου ήταν κλειστές, ελεγχόμενες από το συνέδριο και μερικές φορές ακόμη και ενάντια στην θέληση των πολιτών. Σχήμα οξύμωρο εάν σκεφτεί κανείς ότι στο κέντρο της ιδεολογίας του φιλελευθερισμού βρίσκεται το άτομο.
Η μεγάλη τομή που έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2009 στον χώρο της δεξιάς, δεν ήταν μόνο στο κομμάτι των προσώπων, αλλά και στο ιδεολογικό κομμάτι, καθώς ήταν ένα ακόμη βήμα της πραγματικής φιλελευθεροποίησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.