Ο Τσίπρας και η γάτα…

Από Μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν ποτέ άλλοτε το αίτημα των εκλογών δεν είχε αποτυπωθεί με τόση επιμονή, όση αυτή επί διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Και δεν είναι η σύμπασα αντιπολίτευση η οποία σταθερά και σχεδόν καθημερινά επαναφέρει το μείζον θέμα ως μόνη λύση στα συσσωρευμένα αδιέξοδα της κυβερνητικής πρακτικής. Είναι οι πολίτες οι οποίοι προσβλέπουν σε μια νέα προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να διορθώσουν το λάθος στο οποίο υπέπεσαν, επιλέγοντας να πειραματιστούν εν ου παικτοίς.

Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε στο παρελθόν ο λαϊκισμός δεν είχε τόσα σαφή χαρακτηριστικά, όσο τα χρόνια 2013-14 από κομματικό σχηματισμό, όσο με το ιδιότυπο μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι στο μέλλον ο ιστορικός που θα θελήσει να κατατάξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορέσει να του αναγνωρίσει χαρακτηριστικά Αριστεράς.

Είναι ένα κομματικό μόρφωμα με δομή εντέλει προσωποκεντρική που έχει υποκλέψει επιλεκτικά πρακτικές ολοκληρωτικών ιδεολογιών, με κυρίαρχη εκείνη του άκρατου λαϊκισμού. Ωστόσο, αυτός ο λαϊκισμός είναι η εικόνα προς τα έξω, ενώ εντός του κομματικού μηχανισμού κυριαρχούν χαρακτηριστικά ιδεοληψίας των δήθεν “καθαρών» οι οποίοι έρχονται ως άγγελοι κάθαρσης των παλαιών πρακτικών.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και αφομοίωσε πολύ γρήγορα όλες τις παλαιές κομματικές πρακτικές, ακριβώς εκείνες τις οποίες έπεισε την κοινωνία ότι αποκήρυσσε. Ολες οι πρακτικές που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σύστημα από Μεταπολιτεύσεως, όπως η ευνοιοκρατία, η οικογενειοκρατία, η ασυδοσία στην εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, βρήκαν την απόλυτη έκφρασή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεοληψία ότι οι μέτοχοί του έχουν μία άνωθεν εντολή ανατροπής συνάντησε ένα μεγάλο μέρος πολιτών οι οποίοι νόμιζαν ότι η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης δεν απέρρεε από τις συμβάσεις, που επέβαλαν οι δανειστές αλλά από την εμμονή των κυβερνήσεων.

Πάνω σ´ αυτήν την κοινωνική παραδοχή στηρίχτηκε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του προβλήθηκαν ως μάγοι που διέθεταν βότανα για την θεραπεία πάσης οικονομικής νόσου και πάσης κομματικής μαλακίας. Οι δε κώδικες διακυβέρνησης που προέβαλαν ως αντιπολίτευση, ενώ ήταν φαιδροί, πλαστοί και ανεφάρμοστοι πέρασαν στην κοινωνία ως σοβαροί, ειλικρινείς και εφαρμόσιμοι.

Το αποκορύφωμα της εξαπάτησης ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όμως ήταν τόσο καλά δομημένη η προπαγάνδα πάνω στα “θέλω των πολιτών”, ώστε οι φωνές των επαϊόντων ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν της Νεφελοκοκυγίας, δεν εισακούστηκαν. Τα πολλά χρόνια της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής είχαν κουράσει.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να γίνει κοινά αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει σύστημα, δεν έχει ούτε βούληση και ικανά στελέχη για να αναδιαμορφώσει την οικονομική δυσπραγία. Το σύνθημα της αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των ασθενεστέρων, στην εφαρμογή του έγινε πτωχοποίηση και συντριβή της μεσαίας τάξης.

Ποτέ άλλοτε δεν ενεγράφησαν στις λίστες της ανεργίας τόσες χιλιάδες εργαζόμενοι όσοι στις μέρες τις διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάλυση του επιχειρηματικού ιστού, η παντελής έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης της οικονομίας, η σπατάλη πόρων και χρόνου, η άγνοια του κοινοτικού νομικού πλαισίου και των πόρων που διατίθενται από τα διαρθρωτικά ταμεία επέφερε την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η Ελλάδα στις αγορές.

Η ανόρθωση δεν θα γίνει από μία κυβέρνηση η οποία ομιλεί αριστερά και εφαρμόζει εική και ως έτυχεν πολιτικές που επιβάλλουν οι δανειστές για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους. Η πολιτική ψυχοπάθεια άσκησης εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τόσο απειλητικά χαρακτηριστικά που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να γίνει ο Μαδούρο της Ευρώπης.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται διεθνώς ως Μαδούρο μιας χώρας στην εσχατιά της Βαλκανικής. Η αποδυναμωμένη και απομονωμένη διεθνώς Ελλάδα ενθαρρύνει τις προκλήσεις των γειτόνων της.

Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει συνεχώς το αίτημα της εκλογικής αναμέτρησης. Το ζήτημα πλέον είναι ποια στρατηγική εφαρμόζει για να το επιτύχει. Η επίκληση δεν είναι ικανή πρακτική. Το δόγμα του “ώριμου φρούτου” που φαίνεται ότι έχει επιλέξει δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα μόνον για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Θα έχει επιπτώσεις κόπωσης και απαισιοδοξίας στην κοινωνία. Καλός ο αγιασμός αλλά η γάτα πρέπει να αφήσει το παραγώνι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.