Η Ρόδα της (A)συνέπειας…

Σε αυτές τις γιορτές η μεγαλύτερη ατραξιόν στην Πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η Ρόδα στο Σύνταγμα… Ο Δήμος Αθηναίων μιμούμενος τις άλλες Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις αποφάσισε για πρώτη φορά να στήσει ένα προσωπείο που θα έδινε λίγη από την αίγλη του Λονδίνου στην καθημερινότητα Καλκούτας που ζουν οι Αθηναίοι. Ωραίο το πλάνο και ακόμα πιο ωραία η φιλοδοξία των αρμόδιων που έστω και με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να βάλουν την Αθήνα στο χάρτη των δυτικών πόλεων με τις εντυπωσιακούς Χριστουγεννιάτικους στολισμούς και εκδηλώσεις…

Βέβαια επειδή μιλάμε για την Αθήνα και όχι για μια πρωτεύουσα φυσιολογικής δυτικής χώρας, το βαλκάνιο ταπεραμέντο μας και η Ελληνική μεθοδικότητα που συνοψίζεται στο μότο “Άρπα Κόλα’” έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Η Ρόδα όχι μόνο στήθηκε πρόχειρα πάνω σε παλέτες, αλλά τελικά δεν γύρισε ποτέ. Το μόνο που απέμεινε ήταν οι διαφημίσεις πάνω στην Ρόδα να μας κοιτάνε με καμάρι. Ενώ από κάτω τα παιδιά αναρωτιούνταν αν θα μπορούσαν να δουν την πανοραμική θέα από το πιο υψηλό σημείο. Τελικά και οι τελευταίες τους ελπίδες διαψεύστηκαν, βλέποντας το μεγαθήριο να ξηλώνεται.

Η Ρόδα της Αθήνας είναι ενδεικτικό της χώρας στην οποία στήθηκε. Μιας χώρας που είναι ήδη στο τρίτο μνημόνιο, εκεί που οι άλλοι χρειάστηκαν μόνο ένα για να γυρίσουν σελίδα. Της χώρας που ο Πρωθυπουργός κόβει το ΕΚΑΣ και βαφτίζει τα ψίχουλα που απέμειναν σαν 13η Σύνταξη. Της χώρας που στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών αφού η κυβέρνηση πούλησε Εθνική Κυριαρχία στους χαχόλους, κατόπιν έστελνε επιστολές υποτέλειας στους δανειστές της. Της χώρας που κανείς δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά, όσο η ίδια δεν σέβεται τον εαυτό της.

Το φιάσκο του Συντάγματος είναι ακόμα μια εθνική ξεφτίλα της οποίας κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη. Σκεφτείτε αν γίνονταν κάτι ανάλογο στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Οι παραιτήσεις των αρμοδίων και των υπεύθυνων δεν θα σταματούσαν. Όχι μόνο γιατί θα ήταν το τίμημα που θα έπρεπε να πληρωθεί για να μην σπιλωθεί το όνομα της πόλης. Αλλά κυρίως γιατί στις Δυτικές Κοινωνίες η συνέπεια είναι ο κινητήριος μοχλός που κάνει όχι μόνο τις Χριστουγεννιάτικες Ρόδες να κινούνται στην ώρα τους και με ασφάλεια, αλλά και τους λαούς να προοδεύουν. Έτσι λοιπόν κάποιος που δεν φάνηκε αντάξιος της θέσης του, δεν θα φοβόταν να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας των σχεδιασμών του και να παραιτηθεί.

Οι παλέτες στο Σύνταγμα δεν κρατάνε μόνο μια Ρόδα που κινείται μόνο όταν φυσάει και προς όπου την παίρνει ο άνεμος. Αλλά σηκώνουν το βάρος ενός ολόκληρου λαού που μένει στάσιμος σε όλα τα επίπεδα ενώ γύρω του τα πάντα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Επί της ουσίας οι παλέτες αυτές είναι οι Πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία. Όταν το καταλάβουμε, τότε ίσως πραγματικά να γυρίσει ο τροχός που όλοι περιμένουμε…

ΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ (a.ilias@conservativegreece.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.