web analytics

Τα Καθημερινά μας (Δεκέμβριος 2017)

22-12-2017  00:00:01

Κανένα σπίτι

Σε χέρια τραπεζίτη

Έτσι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας και χτυπούσε το χέρι του πάνω στο τραπέζι, όπου μιλούσε. Και πρόσθετε ότι θα στηρίξει και τους αλληλέγγυους και θα είναι μαζί τους, θα είναι μαζί μπροστά στους πλειστηριασμούς και πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα. Να πάνε σε άλλη χώρα να τους κάνουν. Και το άκουσαν. Και τον πίστεψαν. Και αυτοί που πλήρωναν κουτσά- στραβά τις δόσεις τους έπαψαν να τις πληρώνουν . Και όλοι μαζί περίμεναν την διαγραφή του κόκκινου δανείου τους. Και τον ψήφισαν δυο φορές ενθουσιασμένοι.

Χτες ο Τσίπρας ήρθε στη Βουλή και ψήφισε οι πλειστηριασμοί να γίνονται ηλεκτρονικά και όποιοι τους εμποδίσουν, με όποιο τρόπο, να πηγαίνουν αυτόφωρο γιατί έτσι είναι μια ευνομούμενη πολιτεία. Και δεν ντράπηκε καθόλου. Και το ηθικό πλεονέκτημα του βγήκε στον πλειστηριασμό…

Απλός πολίτης


21-12-2017  00:00:01

Φίλοι που γύρισαν από τη Νέα Υόρκη μιλούσαν για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έπεσε θύμα στην καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου. Έπεσαν οι πύργοι, έπεσε και το εκλησσάκι που ήταν στην σκιά τους. Μικρό και χαριτωμένο και σε ανθῤωπινες διαστάσεις, με ωραίες αγιογραφίες.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποφάσισε να δώσει τη νέα εκκλησία στον αρχιτέκτονα Καλατράβα. Τον ξέρουμε και από την Αθήνα. Άλλοι λένε ότι είναι καλός και άλλοι υπερτιμημένος. Έχει και αρκετες ατυχίες με κτίρια που εντέλει δεν είναι πολύ ασφαλή…

Αλλά η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας. Δεν είναι που από προϋπολογισμό 40 εκ.δολλαρίων θέλει τα διπλά και δεν τελειώνει. Είναι που και με εκκλησία δε μοιάζει. Ελέχθη ότι έτσι πρόκρινε η Αρχιεπισκοπή για να πηγαίνουν να προσεύχονται όλοι όσοι θέλουν, ορθόδοξοι και μη. Είναι μια σκέψη και αυτό. Αλλά φαντάζεστε να μείνει οικοδομή; Πολλά τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής και να σκεφθείτε ότι αυτό δεν είναι και το μεγαλύτερο….

Απλός πολίτης


20-12-2017  00:00:01

Ψηφίστηκε χτες βράδυ στη Βουλή από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο προϋπολογισμός του 2018 που αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ίχνος φιλότιμου. Για να κρύψει την αποτυχία της στην Οικονομία, ξεδιάντροπα, βάζει νέους νέους φόρους από την 1η Ιανουαρίου. Φόρους άμεσους και φόρους έμμεσους που θα πληρώσουν αυτοί που δεν τα βγάζουν πέρα.

Είναι τραγικό ότι ο Α.Τσίπρας που υποσχόταν μείωση φόρων, φοροαπαλλαγές σε συνταξιούχους,  χαμηλόμισθους, μικρομεσαίους, είναι αυτός που τους αφανίζει. Και το χειρότερο είναι ότι ο Α.Τσίπρας εξαπατούσε τους πάντες λέγοντας πως είναι αριστερός και ότι έχει ηθικό πλεονέκτημα έναντι των …παλιών , ενώ σε τρία χρόνια διακυβέρνησης αποδείχτηκε στην εξαπάτηση πιο παλιός και από την …Ακρόπολη.

Ο μαυρογιαλουρισμός στο πρόσωπο του Τσίπρα , των αριστερών συντρόφων του και του χυδαίου Καμμένου βρήκε τους αυθεντικούς εκπροσώπους του. Οι τρύπες στα δημόσια έσοδα θα καλυφθούν πάλι από τη μεσαία τάξη. Καμιά ελπίδα ανάκαμψης. Τουλάχιστον ας ευχηθουμε κι εμείς ό,τι ευχήθηκαν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, του ευρωπαϊκού τόξου: Αυτός να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός αυτής της τραγικής κυβέρνησης.

Απλός πολίτης


19-12-2017  00:00:01

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα μαστίζεται από την έλλειψη ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κι ακόμη φαίνεται ότι θεωρεί πως με την αναγγελία ίδρυσης ενός πανεπιστημίου λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής που πενθεί 24 θύματα στη πλημμύρα.

Η χούντα εγκαθιστούσε σε πόλεις και κωμοπόλεις στρατόπεδα για να ζουν οι περιοχές. Η κυβέρνηση τσιπροκαμμένου ιδρύει στα χαρτιά πανεπιστήμια ώστε άμα βαριούνται οι αναρχικοί στο Καποδιστριακό να χτίζουν τοίχους στα γραφεία, στο Οικονομικό να δέρνουν αναπήρους, στο Πάντειο να δέρνουν καθηγητές, στο ΠΑΠΕΙ να διαλύουν την υποδομή του, στα δεν ξέρω πόσα διάσπαρτα περιφερειακά πανεπιστήμια να κλέβουν κομπιούτερ, να μουτζουρώνουν τους τοίχους, να γκρεμίζουν τις τουαλέτες, να πετούν χρώματα στα τζάμια, να βγάζουν τους καθηγητές έξω από τις αίθουσες, τότε να πηγαίνουν εκδρομή στην Δυτική Αττική και να ενθουσιάζονται καταστρέφοντας ένα νεότευκτο.

Τώρα, ότι τα υπάρχοντα πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα βιώνουν την κατάρρευση, γιατί να ανησυχεί την κυβέρνηση των απαίδευτων; Μήπως και θα είναι κυβέρνηση και του χρόνου;

Απλός πολίτης


18-12-2017  00:00:01

Όσοι βρέθηκαν στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το Σαββατοκύριακο, πήραν μαζί τους τη βεβαιότητα ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές η παράταξη θα νικήσει. Και η αίσθηση αυτή δόθηκε περισσότερο από την εικόνα της ενότητας σε ηγετικό επίπεδο παρά από την βεβαιότητα που εκφράστηκε, με κάθε τρόπο, ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το λάθος τους.

Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι αυτοί που ντρέπονται γιατί ανέδειξαν στην κυβέρνηση τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενώ όλοι οι άλλοι που δεν τους ψήφισαν ξέρουν ότι έκαναν εκείνο που υπέβαλε ο πατριωτισμός τους. Δεν είπε τίποτε γι αυτούς που ξάπλωσαν στον καναπέ τους και απαξίωσαν να ψηφίσουν…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ομιλία συναισθηματική, ίσως για πρώτη φορά από την εκλογή του. Ήταν η ώρα να αντιληφθεί ότι οι βαρείς πανεπιστημιακοί τίτλοι που έχει είναι πολύ χρήσιμοι αλλά αναγκαίο είναι να νοιώθει ο πολίτης ότι ο ηγέτης του τον σέβεται κι είναι εκεί για να φροντίζει την ασφάλειά του, την ποιότητα της ζωής του και το δικαίωμά του να εκφράζεται ελεύθερα. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά, που ο Κυριάκος κατάλαβε πως η διετία της διακυβέρνησης Σαμαρά, επειδή έχει δικαιωθεί στα μάτια των πολιτών, είναι μια καλή βάση για να κτίσει και πάλι το μέλλον της παράταξης, αυτός ως αρχηγός. Ήταν ένα χρήσιμο συνέδριο για όλους…

Απλός πολίτης


11-12-2017  00:00:01

Δήλωσε ότι θέλει να πάρει τα όρη και τα βουνά για ένα νέο αντάρτικο. Δεν τη χωράει ο τόπος. Κι εδώ που τα λέμε ποιον από μας χωράει έτσι που τον κατάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμη δεν αποφασίσαμε να βγούμε στα… βουνά! Αρκεί να βρεθεί ο αρχηγός που θα την εμπνεύσει. Η Ν. Μποφίλιου άλλωστε το είχε πει …τραγουδιστά:

Αυτό το έργο έχει μόνο πρώτους ρόλους.
Η εποχή αυτή κομπάρσους δε σηκώνει
με δυο γονείς αριστερούς ονειροπόλους
τόσο καιρό κρατούσα μόνο το κοντάρι
κι ήρθε η στιγμή να βγω να παίξω Αντιγόνη

Και ξεσηκώθηκαν οι πολιτικώς ορθοί για να την φάνε. Λες και επρόκειτο για δήλωση του Καρανίκα και έπρεπε να τον βάλουν στην θέση τους. Μια μπαρούφα εἰπε η γυναίκα, που την εξηγεί ότι είχε δυο γονείς ονειροπόλους, κάτι ήθελε να πει κι αυτή, κάπως να την θυμηθεί ο κόσμος, κάπως να φανεί.

Τόσοι και τόσοι υπουργάρες λένε μπαρούφες, κοτζάμ Σπίρτζης ασχολείται φιλοσοφικά με τη μούντζα, την αξιολόγησή της και πότε θα την τιμωρεί και η Μποφίλιου μας πείραξε; Έχουμε πλάκα…

Απλός πολίτης


09-12-2017  00:00:01

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η κυβέρνηση των τσιπροκαμμένων κλείνει τα τρία χρόνια και αναδεικνύεται αναμφίβολα η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Είναι η κυβέρνηση στα τέσσερα και σε όλα ναι.

ΠΟΙΑ άλλη κυβέρνηση και από ΠΟΙΟ κόμμα θα στεκόταν πάνω από δίμηνο στην εξουσία αν επιχειρούσε να φέρει νομοσχέδιο για να ελέγξει την απεργία;

ΠΟΙΑ κυβέρνηση θα έμενε πάνω από ένα εξἀμηνο στην εξουσία αν επιχειρούσε να φέρει τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία και να δηλώνει ότι είναι πλουτοκράτες οι έχοντες διαμέρισμα 72 τετραγωνικών μέτρων; Θα είχε ανεβεί ο Τσίπρας στα κεραμίδια και θα βροντοφὠναζε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός του λαού και πρέπει να την ρίξει ο λαός γιατί είναι επικίνδυνη.

Σήμερα άνοιξε μύτη …από τον λαό; Όχι, τα ΜΑΤ ενίοτε ανοίγουν τη μύτη του λαού αλλά και τότε κανείς δεν μιλάει. Γιατί; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τρομοκρατία σε όλο το κράτος, σε όλη τη δημόσια διοίκηση, όπου μπορεί…

Απλός πολίτης


08-12-2017  00:00:01

Κάλεσε ο Παυλόπουλος τον Ερντογκάν στην Αθήνα. Πρώτη φορά Τούρκος πρόεδρος, μετά από 65 χρόνια. Τί περιμένατε; Να είχε προετοιμαστεί εξαιρετικά προσεκτικά η επίσκεψη. Να είχαν γίνει οι απαραίτητες διπλωματικές συζητήσεις για την ατζέντα. Να είχαν συμφωνηθεί τα στοιχειώδη: Πού υπάρχει συμφωνία, πού διαφωνία και πώς οι διαφωνίες θα παραπεμφθοὐν σε τεχνικές επιτροπές για περαιτέρω διευθέτηση.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Και ήρθε ο Ερντογκάν στο προεδρικό μέγαρο και δημόσια αφού άνοιξε τη συζήτηση ο Παυλόπουλος, είπε αυτά που ήθελε. Κατ’ αρχήν δεν του αρέσει η συνθήκη της Λωζάνης, δεν του αρέσει όπως είναι το Αιγαίο, δεν του αρέσει που οι Έλληνες της Θράκης λέγονται Έλληνες και όχι Τούρκοι, δεν του αρέσει που η Ελλάδα στηριζει την Κύπρο. Γενικώς τίποτε δεν του αρέσει.

Επομένως τον καλέσαμε επίσημα στην Ελλάδα για να τσακωθούμε και να γίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από κακές σε χείριστες. Είναι επικίνδυνη αυτή η κυβέρνηση, πολύ επικίνδυνη ΚΑΙ για τα εθνικά μας συμφέροντα!

Απλός Πολίτης


07-12-2017  00:00:01

«Έσκισε ο Τσακαλώτος», εἰπε ο Φίλης. Τσακ μπαμ έκλεισε την τεχνική συμφωνία. Τώρα οι μισοί λένε ότι η… συνείδηση του μαρξιστικού ΣΥΡΙΖΑ-ο Φιλης ντε- ειρωνεύτηκε τον Τσακμπαμ-Τσακαλώτο. Υπάρχουν και μερικοί που απέδωσαν τον θαυμασμό Φίλη σε «γραμμή» από Μαξἰμου. Τρέχα γύρευε.

Αλλά γκαντέμης ο Φίλης. Μάτιασε τον Τσακμπαμ. Γιατί μεσάνυχτα Δευτέρας, την ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα, έτρεξε η Αχτσιόγλου να μαζέψει την τροπολογία –σε άσχετο νομοσχέδιο του ψηφιακού Παππά-ότι για να γίνει απεργία πρέπει να αποφασίζει το 50%.

Το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλε την κ. Αχτσιόγλου ότι δεν έγινε κανένας διάλογος για το ζἠτημα. Και σιγά που θα κόλωνε η Αχτσιόγλου: Έγινε και παράγινε δυο χρόνια τώρα, απάντησε. Θα μπορούσε να πήγαινε και τέσσερα χρόνια πίσω, όταν οι θεσμοί ζητούσαν από τον Σαμαρά το ίδιο πράγμα αλλά ο Τσίπρας είχε βγει στα κάγκελα: «Δεν θα γυρίσουμε σε εποχή που ´χει το άρωμα της Δικτατορίας».

Πέστα χρυσόστομε…

Απλός πολίτης


06-12-2017  00:00:01

Έχουν τόσο γελοιοποιηθεί που πλέον η πολιτική κριτική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα είναι αυτοί που κάθε βράδυ στην πλατεία Συντάγματος έβγαζαν τραπεζάκια και έκαναν πλύση εγκεφάλου στον κοσμάκη.

Κυρίαρχη ήταν η θέση τους ότι κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Και οι πολίτες που μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν τά δάνειά τους αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τους τα χάριζε. Γιατί; Γιατί ήταν… εναντίον των τραπεζών. Γιατί; Γιατί ήταν κατά του κεφαλαίου. Γιατί; Γιατί έτσι είναι οι Μαρξιστές: Μοιράζουν τον πλούτο.

Και σήμερα δεν θα βγούν πρώτες κατοικίες στους πλειστηριασμούς γιατί δεν υπάρχει αρκετή αστυνομική δύναμη να φυλάξει τον Ερντογκάν και δεν υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη για να φυλάξει το κέντρο από το “μνημόσυνο“ Γρηγορόπουλου που τα Εξάρχεια το κάνουν καίγοντας και σπάζοντας ό,τι βρουν μπροστά τους.

Αυτοί που σήμερα κυβερνούν είναι οι ίδιοι με αυτούς που έτρεχαν στην αστυνομία και απελευθέρωναν εκείνους που έκαψαν την Αθήνα το 2008. Να τα θυμόμαστε γιατί όπως πάμε στο τέλος θα βγεί ο Τσίπρας και θα πει ότι ήταν στην…. ΟΝΝΕΔ!

Απλός πολίτης


04-12-2017  00:00:01

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι τους τελευταίους μήνες τα δημοσκοπικά αποτελέσματα μένουν σταθερά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και δεν ανεβαίνουν, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει φτωχοποιήσει και τη μεσαία τάξη, αφήνοντας την φοροδιαδυγή να οργιάζει. Οσο μάλιστα θα αυξάνει τους φόρους τόσο θα κερδίζει έδαφος η φοροδιαφυγή. Τί δεν καταλαβαίνει ο Τσακαλώτος; Ότι θα προτιμήσεις να δώσεις 35 ευρώ στον υδραυλικό για το καζανάκι, από το 50ρικο. Και πάντως θα προτιμήσεις να σου μείνουν λίγα περισσότερα από το να καταθέσεις στο… μέρισμα του Αλέξη, μη τυχόν ξανακοροϊδέψει τον κοσμάκη και κατορθώσει να τον ξαναψηφίσει.

Τι έκανε λοιπόν ο Κυριάκος μη και φυσἠξει ούριος άνεμος στα πανιά της Νέας Δημοκρατίας; Περίπου ότι και ο Αγαμέμνονας. Μόνον που ο Κυριάκος θυσίασε την αδελφή του αντί της κόρης του. Βέβαια, δήλωσε ότι μέλος της οικογένειας δεν μπαίνει στην κυβέρνηση. Αλλά μήπως μέλος της οικογένειας πάει στις Βρυξέλλες ως επίτροπος ήτοι… υπουργός όλης της Ευρώπης; Γιατί τότε μάλλον μας δουλεύει…

Απλός πολίτης


02-12-2017  00:00:01

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση διακυβἐρνησης “Τζαμάϊκα” μεταξύ των δύο χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων CDU/CSU, των φιλελεύθερων FDP και των Πρασίνων, έμειναν τρία σενάρια για το Βερολίνο:

1) Μεγάλος συνασπισμός (GroKo) μεταξύ CDU/CSU και των σοσιαλδημοκρατών SPD
2) Κυβέρνηση μειοψηφίας των CDU/CSU
3) Νέες εκλογές

Αλλά επειδή οι Γερμανοί είναι σοβαρός λαός αρνούνται επανάληψη των εκλογών, ενώ εγείρονται εκ μέρους του προέδρου Στάινμαγερ και σοβαρές συνταγματικές δυσκολίες. 

Φυσικά η καγκελάριος προτιμά μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα τέτοιο σχήμα
αποδίδει σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα καταστήσει την καγκελάριο όμηρο συγκρούσεων για κάθε θέμα ανάμεσα στην FDP και την AFD που θα εκμεταλλεύονται κάθε συζήτηση στη Μπούντεσταγκ για να κερδίζουν επιρροή και να μειώνουν τη Μέρκελ.

Είναι όμως σχεδόν αστείος ο λόγος για τον οποίο οι πιο επώνυμοι οικονομολόγοι δε θέλουν τον μεγάλο συνασπισμό: Για να μην αυξηθούν τα έξοδα! Άντε να το πεις αυτό ως δικαιολογία στην Ελλάδα.

Απλός πολίτης


01-12-2017  00:00:01

Σήμερα είναι τρεις ημέρες από τη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί υποχρέωσή του να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από σύμπασα την αντιπολίτευση. Απαξιώνει τη Δημοκρατία, απαξιώνοντας το αξίωμά του.

Δεν τολμά να ζητήσει ούτε και από τον συγκυβερνήτη του να δώσει απαντήσεις ειλικρινείς, πειστικές, ολοκληρωμένες για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που είναι ανοικτή πληγή στο πλευρό της Δημοκρατίας. Γιατί γνωρίζει ότι τέτοιες δεν υπάρχουν…

Αλλά πιστεύει ότι υβρίζοντας σκαιότατα τον Μητσοτάκη, ενθυμούμενος τον προσφιλή στόχο- Μαρέβα και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, επαναλαμβάνοντας για χιλιοστή φορά τα της Siemens, αναφέροντας Τζώνιδες, Σφακιανάκηδες, Πατεράκηδες και Panama papers θα διασωθεί.

Δεν του έχει πει κανείς ότι όσο κρύβεται τόσο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει και όσο βάζει τους παρατρεχάμενους Τζανακόπουλους και Καρανικαίους να απαντούν βρίζοντας, τόσο ο ίδιος μπαίνει στο κάδρο του σκανδάλου; Τόσους συμβούλους έχει στην επικοινωνία, γιατί δεν τους ρωτάει;

Απλός πολίτης

Ελεύθερη Οικονομία, Δημοκρατική Πολιτεία