web analytics

Τα Καθημερινά μας (Ιανουάριος 2018)

30-01-2018  00:00:01

Κάθε μέρα βλέπουμε τον Δημήτρη Καμμένο σ΄ένα και δύο και τρία ΜΜΕ, καν τέσσερα, να εξηγεί πως δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ συμφωνία με τον όρο Μακεδονία, πως δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ συμφωνία σύνδεσης των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ καμία συνθήκη ακόμη κι αν ψηφίσουν όλοι οι άλλοι και προφανώς ο κυβερνητικός εταίρος της.

Αλλά ΑΥΤΑ τα λέει ο Δημήτρης Καμμένος. Δεν τα λέει ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός του, που έχει εξαφανιστεί από προσώπου… Ελλάδας. Μετά από τη δήλωση του ότι περιβάλλει με την πλήρη εμπιστοσύνη του τον Κοτζιά δεν ξαναφάνηκε. Αλλά ο Κοτζιάς δηλώνει ότι είναι δίκαιη λύση ο όρος Μακεδονία να περιλαμβάνεται στο όνομα των γειτόνων. Άσε που ετοιμάζεται να κλείσει και συμφωνία με την Αλβανία συζητώντας ακόμη και την…Τσαμουριά. Τον καημένο τον Καμμένο. Πάλι στα τέσσερα….

Απλός πολίτης


29-01-2018  00:00:01

Δεκαεπτά, θαρρώ, πως ήταν τα προαπαιτούμενα για την την τρίτη αξιολόγηση . Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα δέκα. Όμως οι θεσμοί καθόλου δεν αμφιβάλλουν ότι θα ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα. Άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μόνη που μπορούσε να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις των θεσμών, γονατίζοντας τους Έλληνες.

Θα τολμούσε ο Μητσοτάκης να φέρει την- σχεδόν- κατάργηση της απεργίας στη Βουλή; Θα τολμούσε να πετσοκόψει τα ειδικά μισθολόγια των καθηγητών των Πανεπιστήμιων από τα 1.500 ευρώ των πρωτοβάθμιων στα 1.360 και από εκεί και κάτω το χάος στις βαθμίδες αναπληρωτή και επίκουρου; Τόσα χρόνια σπουδών, τόσο έργο δεν μετρούν στους καταληψίες. Πώς θα ζήσουν αξιοπρεπώς οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πώς θα είναι απερίσπαστοι στο έργο τους;

Όμως τί νοιάζει τον Τσίπρα; Μάλλον έχει απωθημένα μαζί τους. Ίσως δεν ήταν όλοι «καλοί» σαν τους Μπαλτά και τη Φωτίου. Αυτούς αντάμειψε με υπουργείο. Όλους τους άλλους καταδίκασε στη φτώχεια..

Απλός πολίτης


27-01-2018  00:00:01

Θα κατεβάσει την πινακίδα από το αεροδρόμιο των Σκοπίων η οποία γράφει Μέγας Αλέξανδρος και θα ανεβάσει άλλη που γράφει Κίρο Γκλιγκόρωφ, το όνομα του πρώτου προέδρου των Σκοπίων. Και μετά η πινακίδα που ονομάζει τη λεωφόρο που οδηγεί από το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα και αναγράφει, επίσης, Μεγάλου Αλεξάνδρου θα κατεβεί και θα αναρτηθεί στην θέση άλλη που γράφει Φιλίας. Έτσι, αόριστα.

Αυτά πρόσφερε ο Ζάεφ στον Τσίπρα και εκείνος, όλα καλά, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον δρόμο των Σκοπίων προς τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς ΝΑΤΟ.

Και πανηγυρίζουν οι σκοπιανές εφημερίδες. Και μένουν οι Έλληνες με τη απορία: Καταλαβαίνει τί κάνει ή ως καλός υπηρέτης… δύο αφεντάδων επιλέγει την καρέκλα του;

Απλός πολίτης


26-01-2018  00:00:01

Δεν ήθελε ο κ. Ιερώνυμος να τον συγκρίνουν με τον μακαριστό Χριστόδουλο. Νομίζει ίσως ότι ο Χριστόδουλος άφησε πίσω αρνητικές εντυπώσεις. Μπορεί. Αλλά οι θετικές φτάνουν για να έχει κάθε μέρα στο μνήμα του φρέκα λουλούδι και σημειώματα, αρκετά χρονια αφότου αποδήμησε εις Κύριον.

Δεν θα άρεσε στον κ. Ιερώνυμο το συλλαλητήριο με ένα εκατομμύριο χριστιανούς, στο Σύνταγμα, για τις ταυτότητες. Ίσως μάλιστα νομίζει ότι ο Χριστόδουλος δεν ήξερε ότι θα βρισκόταν ένας Σημίτης που πριν από τις εκλογές θα έλεγε ότι «δεν υπάρχει θέμα» και την επόμενη από τις εκλογές έφερε ο Σταθόπουλος το νόμο της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος.

Ασφαλώς και το ήξερε. Αλλά ήξερε επίσης ότι η Εκκλησία οφείλει να τιμά την παράδοσή της και να μην υποκύπτει στις πολιτικές σκοπιμότητες. Και οι γραμμές της Εκκλησίας καθορίζονται από τον χριστεπώνυμο λαό της. Ο κ. Ιερώνυμος δεν τόλμησε να καλέσει την Ιερά Σύνοδο-την ολομέλεια- για να αποφανθεί για το συλλαλητήριο, Κάλεσε την Διαρκή που την ελέγχει.

Όσο περνά ο καιρός τόσο απομονώνεται από τους πιστούς. Και ο φίλος του ο Τσίπρας, που συνεχώς τον εμπαίζει, βρίσκεται σε αποδρομή…

Απλός πολίτης


25-01-2018  00:00:01

Αποφράς ημέρα ξημέρωσε σήμερα καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την αναρρίχηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά των εταίρων του ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας να ριμάξουν ότι είχε επιτύχει ως εκείνη την στιγμή η κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά.

Ήταν τραγική η ευκολία με την οποία ακόμη και νεοδημοκράτες θυμωμένοι που είχε επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ αποφάσισαν να ψηφίσουν τον Τσίπρα που δήλωνε ότι θα τον καταργήσει. Δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι ο Σαμαράς είχε δηλώσει άμεση μείωση του φόρου και απόδοσή του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Θύμωσαν, εξοργίστηκαν, ψήφισαν και μετά από τους πρώτους μήνες άρχισαν να κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο. Το κάνουν μέχρι σήμερα… Γιατί τέτοια κορυφαία λάθη πληρώνονται με δάκρυα και αίμα…

Απλός πολίτης


24-01-2018  00:00:01

Προβληματισμένη η κυβέρνηση από το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου ο χαμός του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Όσο δε οι φήμες μεγαλώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα λειτουργήσει απαγορευτικά προς τους βουλευτές της, ούτε στην Αθήνα, τόσο αυξάνουνν οι πιθανότητες μιας μεγαλειώδους συγκέντρωσης.

Το Μαξίμου έδωσε εντολές να μην εμπλέκονται οι βουλευτές σε συζητήσεις. Να εμφανίζουν με ηπιότητα την κυβερνητικη θέση περί Μακεδονικού. Και για να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία οδηγείται σε δεξιότερες θέσεις, κυκλοφόρησε χτες ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να ομιλεί περί Νέας Μακεδονίας. Καλά δεν ξέρουν την διαφήμιση; Αυτό ήταν …last year…

Απλός πολίτης


23-01-2018  00:00:01

Χτες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής η Όλγα Κεφαλογιάννη οργάνωσε ένα πνευματικό μνημόσυνο για τα έξι χρόνια της απουσίας του πατέρα της.

Η αίθουσα γέμισε από φίλους της οικογένειας και πολλούς κρητικούς που πήγαν για να τιμήσουν τον συντοπίτη τους. Μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά ένα μικρό μήνυμα μαγνητοσκοπημενο του Δραγασάκη ως φίλου και μετά εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αν δεν ήταν τόσο ηλικιωμένος, μάλλον ο θόρυβος που σηκώθηκε όση ώρα μιλούσε θα εξελισσόταν σε αποδοκιμασίες. Διαθέτει πολύ θράσος για να μπορεί να μιλάει για σκάνδαλα της ΝΔ και να αναφέρεται στη Siemens με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη πρώτη σειρά.

Και ΠΟΙΟΣ μιλάει; Αυτός που ζήτησε από τον Δήμο Ύδρας να μην πληρώσει την κατανάλωση για την πισίνα του στην Αίγινα. Κι έκανε και μάθημα περί πολιτικού πολιτισμού και πώς πρέπει να συμπλεύσει η αντιπολίτευση τις δύσκολες ώρες με την κυβέρνηση. Για ποιο λόγο; Αυτός δεν τον είπε. Εμείς τον ξέρουμε. Για να σταματήσει η όποια αντίδραση ειδικά όταν οι 300.000 κόσμος δεν κατέβηκαν στην παραλία μόνον για το Μακεδονικό αλλά για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους από την καταστροφή που έφερε στον τόπο η παρέα του Τσίπρα και οι πάσης φύσεως φλαμπουράρηδες.

Αλλά δεν φταίει αυτός ο γελοίος που δεν ξέρει να ανοίξει το στόμα του. Φταίει όποιος τον κουβάλησε. Λένε πως ήταν ιδέα του Παυλόπουλου. Είπαμε συγκοινωνούντα δοχεία.

Απλος πολίτης


22-01-2018  00:00:01

´Οχι δεν ήταν τρεις- τέσσερεις χιλιάδες, στη Θεσσαλονίκη. Δεν έκαναν το χατήρι του Τσίπρα και -δυστυχώς- του Ιερώνυμου που δεν ήθελαν συγκεντρώσεις. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και το μήνυμά τους ακούστηκε παντού: Υπερασπιζόμαστε την εθνική μας ταυτότητα, την Ιστορία μας, την γλώσσα μας, το μέλλον μας.

Ο Τσιπρας έκανε ότι δεν κατάλαβε; Θα του πούμε εμείς: Δεν είναι μόνο ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων που σήκωσε απο τους καναπέδες τους Έλληνες, είναι και η δυστυχία που ζουν έχοντας εσένα πρωθυπουργό. Μην κοροϊδέψεις τον εαυτό σου και μας αποκαλέσεις μακεδονομάχους γιατί αυτός για μας είναι τίτλος τιμής. Να σκεφθείς ότι εμείς είμαστε Έλληνες, πατριώτες που θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά. Τώρα το ξέρουμε: Με σένα ούτε ένα μέτρο!

Από τον Γενάρη 2015 η Ελλάδα πισωγύρισε. Και τώρα θέλεις «να κλείσεις» και το ζήτημα του ονόματος για να φανείς σπουδαίος και να μείνεις στην εξουσία. Αλλά στο όνομα δεν χωράει κωλοτούμπα! Ξέχασέ το!

Απλός πολίτης


20-01-2018  00:00:01

Για θέματα που αποκαλούμε εθνικά, οι υπερβολές, από όπου κι αν προέρχονται, βλάπτουν σοβαρά την …υγεία της Ελλάδας.

Στην Ιστορία οι Σλάβοι κατοικούν την περιοχή των Σκοπίων από το 810 μ.Χ. Όλη η περιοχή στην αυτοκρατορία του Βυζαντίου ονομαζόταν Θέμα Μακεδονίας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Σλάβοι που κατοικούσαν στην περιοχή διεκδικούσαν τον Μέγα Αλέξανδρο ως πρόγονό τους. Δεν ζητούσαν να κληρονομήσουν κάτι με το οποίο δεν είχαν καμία σχέση. Η σκοπιανή μεγαλομανία προέκυψε από το 1944 και μετά.

Για μας έχει σημασία οι Σκοπιανοί να μην εμφανίζονται διεθνώς ως απόγονοι των Ελλήνων αρχαίων Μακεδόνων. Έχει σημασία να σταματήσουν την πολιτική του αλυτρωτισμού που ακολουθούν.

Οι Έλληνες θέλουν να βρεθεί λύση για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Όμως πρέπει να πάψει ἀμεσα η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας και των δύο χωρών. Αυτό απαιτεί η καλή γειτονία. Δεν το θέλουν τα Σκόπια; Διαβατήριο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν πρόκειται να πάρουν. Απλά πράγματα…

Απλός πολίτης


19-01-2018  00:00:01

Την Τετάρτη το απόγευμα το αμφιθέατρο στο Πολεμικό Μουσείο ήταν κατάμεστο. Ήτοι, δεν έπεφτε καρφίτσα. Με την ευκαιρία της παρουσίασης ενός τευχίδιου με τίτλο “Βεργίνα-Μεγαλέξανδρος» και συγγραφέα την κ. Ελένη Αρβελέρ έγινε μια συζήτηση από την οποία περίσσεψε ο αυταρχισμός της κ. Κοτταρίδη, εφόρου αρχαιοτήτων στην Βέροια.

Μπορεί η κ. Αρβελέρ να διατείνεται ότι στον τάφο που απέδωσε ο Ανδρόνικος στον Φιλίππο βρίσκεται θαμμένος ο Αλέξανδρος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κ. Κοτταρίδου θα επιδείκνυε τους κακούς της τρόπους -σχεδόν υβριστικούς- απέναντι και στην κ. Αρβελέρ και στο κοινό και σε όσους τόλμησαν να ζητήσουν διευκρινίσεις για τα λεχθέντα. Στο κάτω κάτω η επιστήμη προχωρεί με τον διάλογο και όχι με τον δογματισμό της όποιας Κοτταρίδου.

Οποία λαθεμένη αντίληψη  αυτή των αρχαιολόγων να νομίζουν ότι ένα εύρημα είναι ιδιοκτησία τους! Αντί να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα τόσο επίκαιρο ιστορικό θέμα, μείναμε με την εντύπωση ότι μάλλον χάσαμε τον χρόνο μας…

Απλός πολίτης


18-01-2018  00:00:01

Χτες το βράδυ στο Public, έγινε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με την παρουσίαση του βιβλίου των Χριστόπουλου – Σωτηρόπουλου, με τίτλο “πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα”. Δύσκολο θέμα αλλά φαίνεται ότι πολύ ενδιέφερε τις νέες γενιές των νομικών γιατί η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Μίλησαν ο καθηγητής Αλιβιζάτος, ο καθηγητής Τσακλόγλου και οι συγγραφείς που κατέστησαν φανερό ότι η Ελλάδα υποφέρει και από πολυνομία και από κακονομία. Και στα δυο η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό.

Αλλά και τί μάθαμε; Το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ψηφίστηκαν 82 νόμοι. Το 2016 ψηφίστηκαν επί Τσίπρα 282 νόμοι. Δηλαδή, μέρα και νόμος. Γιατί; Γιατι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνει ρέστα στην πολυνομία κάνοντας κακονομία, ήτοι οι νόμοι που ψηφίζει καθώς γίνονται στο γόνατο δεν μπορούν να εφαρμοστούν ή ζημιώνουν το συμφέρον του πολίτη. Όχι πως δεν το ξέραμε..

Απλός πολίτης


17-01-2018  00:00:01

Τί νούμερο ειναι αυτός ο Γαβρόγλου; Κάθε εβδομάδα θυμάται να κάνει και μια νέα δήλωση για το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων. Το μόνο σύστημα που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν για την εγκυρότητα του, την αξιοπιστία του, την αντικειμενικότητά του.

Αλλά δεν βαριέσαι. Ο Γαβρόγλου όσα χρόνια τα κονομούσε από το Ίδρυμα Λάτση ως μέλος του ΔΣ, έκανε τον ψόφιο, τώρα που ο Άλεξ τον έκανε υπουργό, αποφάσισε να διαλύσει πραγματικά την παιδεία. Αυτή την φορά μετέθεσε τον νέο τρόπο εισαγωγής για το 2020. Μήπως και θα είναι αυτός υπουργός το 2020 για να τον νοιάζει; Κι εν τω μεταξύ, γονείς και παιδιά σε ομηρία…

Απλός πολίτης


16-01-2018  00:00:01

Είχε πολύ ενοχληθεί ο Τσίπρας που οι δικαστικοί δεν ήθελαν να καταθέτουν με το τέλος του έτους το “πόθεν έσχες” τους. Λες και οι άλλοι που το καταθέτουν δεν βρίσκουν τρόπους να κρύψουν τον πλουτισμό τους.

Αλλά πώς σας φαίνεται ότι τώρα ο Τσίπρας φέρνει τροπολογία για να μην καταθέτουν πόθεν έσχες τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ; Δηλαδή αυτοί που διαχειρίζονται και πουλούν τα χρυσαφικά της χώρας να μην καταθέτουν πόθεν έσχες. Και φέρνει ο άθλιος την τροπολογία και θα τον ψηφίσουν τα πρόβατά του.

Δεν έχει πάτο το πηγάδι που κατεβαίνει . Κι όλα αυτά για μια καρέκλα. Είναι τραγικός…

Απλός πολίτης


15-01-2018  00:00:01

Ποια ήταν η κόκκινη γραμμή στην οποία ορκιζόταν ο Τσίπρας και οι λοιποί τσιπραίοι ότι δεν θα περνούσαν ποτέ; Ότι θα την υπερασπίζονταν ως το τέλος; Το δικαίωμα στην απεργία.

Κι είχαν δίκιο. Γιατί η απεργία είναι μέσα στον πυρήνα της ιδεολογίας τους. Σκεφθείτε μόνον με πόσες απεργίες έδιωξαν επιχειρήσεις από την Ελλάδα ή έκλεισαν εργοστάσια. Σκεφθείτε από το 2011 πόσες φορές για ψύλλου πήδημα έκαναν απεργία.

Και να η εκδίκηση του… καπιταλισμού. Έρχονται αυτοί οι αριστεροί να καταργήσουν ουσιαστικά την απεργία, το ευαγγέλιό τους. Πόσο πιο γελοίοι να γίνουν;

Απλός πολίτης

Ελεύθερη Οικονομία, Δημοκρατική Πολιτεία